Luova kirjoittaminen

Uuden kirjoittaminen on aina uuden luomista. Kirjoittaminen on tärkeä osa ihmisenä olemista ja ihmisten välistä vuorovaikuttamista: pelkän puheen varassa operoiminen olisi huomattava haaste mm. oikean viestin perille saamiselle, muistille sekä asioiden jäsentämiselle. Puhe katoaa, mutta kirjoitettu teksti säilyy sukupolvelta toiselle. Kirjoitettu teksti ja esimerkiksi tarinat ovatkin koukuttaneet ihmisiä jo tuhansia vuosia yli kulttuurirajojen. Tarinoiden avulla on mm.

 • Välitetty selviytymisen kannalta tärkeää tietoa
 • Rakennettu ihmisyhteisöjen identiteettiä, kulttuuria ja normeja
 • Vahvistettu empatiakykyä ja taitoa asettua toisten saappaisiin
 • Nautittu viihteestä ja rakennettu pakopaikkoja todellisuudelta
 • Pohdittu suuria inhimillisiä kysymyksiä saagojen, myyttien ja luomiskertomusten avulla

Luova kirjoittaminen on yksi tekstin ja tarinoiden tuottamisen muodoista. Luovaan kirjoittamiseen kuuluu ideointia ja ajatuksen virtaa, eikä lopputulos välttämättä ole aina selvillä. Kirjoittamisen tuloksena voi parhaimmillaan siis syntyä uusia, yllättäviäkin ajatuksia ja näkökulmia.

Luova kirjoittaminen ja tajunnanvirta

Kuinka päästä luovan kirjoittamisen kanssa liikkeelle? Tässä meitä auttaa viestinnän moniottelija, Marika Airila, joka työskentelee asiantuntijana Talentree Oy:ssa. Yhteisessä Podcastissamme Marika kertoo ajatuksiaan luovasta kirjoittamisesta sekä antaa konkreettisia harjoituksia luovuuden avaamiseen. Kirsikkana kakun päälle saamme lukuvinkkejä ja kielioppivinkkejä. Podcastin löydät kokonaisuudessaan blogikirjoituksen lopusta.

Marikaa kiehtoo erilaisten tekstien lukemisessa toisten maailmoihin ujuttautuminen ja uuden oppiminen. Tekstejä tulkitessa on taas mielenkiintoista pohtia niiden vaikuttavuutta lukijaan: millainen valta teksteillä on meihin? Miten teksti vaikuttaa juuri minuun?  Marika myös korostaa, että kirjoittaminen on yksi ajattelun muodoista, jonka avulla usein pääsee omissa ajatuksissaan askeleen pidemmälle. Kirjoittamisen avulla voi tehdä myös omia ajatuksiaan näkyviksi ja konkreettisiksi.

Marika tiivistää, että luovuus on ennenkaikkea leikkiä, kokeilua ja iloista yhdistelyä: kahden näennäisesti sopimattoman yhdistämistä. Kaikki kirjoittaminen on luovaa, mutta luova kirjoittaminen prosessina voidaan erottaa esimerkiksi blogin kirjoittamisen prosessista: luovalle kirjoittamiselle ei ole asetettu ennakkoon tavoitteita, kun taas blogia varten on usein mietitty hyvinkin tarkasti kohderyhmää, ydinviestiä ja -sisältöjä. Podcastissa tarkastelemme luovaa kirjoittamista keveänä ja rentouttavana prosessina, vaikka luovuuden tuotokset voivat parhaimmillaan olla hyvinkin isoja kokonaisuuksia: tästä esimerkkinä proosa- ja runokirjallisuus.

Viestinnän ammattilainen, valovoimainen Marika Airila

Näin pääset alkuun luovan kirjoittamisen kanssa – Marikan 6 vinkkiä

 • Ota matkalle mukaan rento mieli ja kynä: kynällä kirjoittaminen on suositeltavaa, koska kädellä tekeminen aktivoi aivoja ja virittää niitä luovaan tilaan.
 • Anna kynän liikkua vapaasti. Vapaassa kirjoittamisessa tarkoituksena on antaa ajatusten virrata paperille ilman sensurointia tai ylipohtimista. Tärkeää on, että tekstiä tuotetaan rennosti ja paljon, ilman tarvetta välittömään, valmiiseen ja jäsennettyyn lopputulokseen.
 • Alkuun voi päästä valitsemalla sanan tai kaksi, joiden ympärille alkaa tuottaa tekstiä. Esimerkiksi menneisyydestään kirjoittaessa voi kirjoittamisen toistuvasti aloitta sanalla ”muistan”. ”Muistan kun lapsena leikin kotipihamme vajassa..”. On uskomatonta, kuinka muutama sana voi herättää meissä yllättävän määrän muistoja, assosiaatioita tai tunteita.
 • Alkuun voit antaa kynän sauhuta 10-15 minuuttia ja pysähtyä sitten katsomaan, mitä paperille on syntynyt. Vaihtoehtoisesti voit tarkastella kirjoitusta esimerkiksi seuraavana päivänä: löytyykö aiheesta lisää kirjoitettavaa, vai herättääkö teksti inspiraation kokonaan uuteen aiheeseen?
 • Hieman tavoitteellisempaa luovasta kirjoittamisesta voi tehdä seuraavalla tavalla: Valitse aihe esim. ”luovuus”, ”Mitä luovuus on?”. Kirjoita 3 minuutin ajan aiheesta esiin nousevia asioita. Tämän jälkeen lue teksti läpi ja etsi aiheesta sana jonka ”silmukoit”, eli ympyröit. Kirjoita sitten 3 minuuttia ympyröimästäsi sanasta. Toista samaa kaavaa vaikka 5 kertaa. Tämän jälkeen lue kokonaisuus läpi: Saitko konkretisoitua asiaa itsellesi? Löytyykö tekstistäsi selkeä näkökulma? Saitko jäsenneltyä ajatuksiasi teemaan liittyen?
 • Kielioppivirheisiin voit tarttua googlettamalla, kilautttamalla kaverille tai ottamalla yhteyttä kotimaisten kielten keskukseen. Myös aktiivinen lukeminen ja kirjoittaminen ovat tehokas keino kehittää kielitajua.

Podcast: Luova kirjoittaminen – Marika Airilan haastattelu

PODCASTIN kokonaisuudessaan mielenkiintoisien vinkkien ja oppien siivittämänä voit kuunnella täältä. Lämmin kiitos Marikalle inspiraatiosta!

Keväisin terveisin,

Kaisa R

SHOW NOTES:

Julia Cameron: Tie luovuuteen. 1992. (ei luovuuden lähteillä, niin kuin Podcastissa mainitaan ;))

Elisabeth Gilbert: Big Magic: Creative Living Beyond Fear. 2015.

Kide – Digiajan kirjoituskoulu

Kotimaisten kielten keskus

Kotus – kieli – ja nimineuvonta

MUUT LÄHTEET:

Mervi Rauhala & Tarja Vikström. 2014.: Storytelling työkaluna – Vaikuta tarinoilla bisneksessä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s