Pysähtymisen taito

”Pysähtymisen taito ei ole meille ulkoa annettu ominaisuus, joka joillain on, mutta toisilla ei. Joskus kuulee sanottavan, että ”läsnäoloharjoitukset, meditaatio, tai Yinjooga eivät ole minua varten, koska en osaa rentoutua tai rauhoittua.” Päinvastoin, silloinhan sitä harjoitusta vasta kaivataankin. Kyky pysähtyä on opittavissa ja harjoiteltavissa oleva taito siinä, missä kaikki muutkin ominaisuudet; hiljainen mieli on kuin lihas, joka voimistuu jokaisen harjoituksen myötä.”

Näin toteaa ”Paljastuksia organisaatioiden kulisseista” -podcastin vieras, joogaopettaja, yrittäjä ja hyvinvointialan asiantuntija Hanna Kumpulainen (FT). Suorituskeskeisessä yhteiskunnassa usein unohdamme, että luovuus, innovatiivisuus ja oivallus saavat alkunsa juuri olemisen tilassa; silloin kun pysähdymme hetkeksi miettimään ja hengittämään, ilman seuraavaa deadlinea.

Tässä podcastissa pohdimme yhdessä Hannan kanssa, miten voimme luoda pysähtymisen kulttuuria organisaatioon, miten jooga lisää ihmisen kokonaisvaltaista hyvinvointia ja mitä tietoinen läsnäolo voi tuoda päätöksentekoon ja ihmisten väliseen vuorovaikutukseen.

Hannan oma elämänpolku on kulkenut tiedemaailmasta hyvinvointialan yrittäjyyden kautta joogaopettajaopintoihin Suomessa ja Intiassa. Hän on työskennellyt yli 15 vuotta erilaisissa asiantuntija- ja johtotehtävissä yliopistomaailmassa ja pienyrityksissä, joista vuoden 2012 lähtien päätoimisena yrittäjänä.

Lempeä joogaopettaja, yrittäjä ja hyvinvointialan asiantuntija Hanna Kumpulainen, sekä läsnäologuru, joogakoira Carmen.

Pysähtymisen jaloa taitoa Hanna on saanut opetella omassa elämässään ihan kantapään kautta. Työ-(ja elämän)uupumus ja sitä seurannut sairasloma käynnisti Hannassa prosessin lähteä miettimään sitä, miten voisimme elää enemmän oman näköistämme, vähän vähemmän suorituskeskeistä ja leppoisampaa elämää, sekä miten voisimme oppia pysähtymään omasta tahdostamme, säännöllisesti, eikä ainoastaan pakon edessä.

Tällä hetkellä Hanna ohjaa joogaa oman yrityksensä, Hiljaisen Mielen kautta. Joogan viikkotuntien ohella Hanna tarjoaa yrityksille ja yhteisöille erilaisia organisaatioiden tyhy- tai strategiapäivien yhteyteen suunniteltuja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin liittyviä luentoja ja työpajoja, jotka useimmiten liittyvät juuri pysähtymisen tärkeyteen työssä ja työpaikoilla. Näistä voit lukea lisää Hiljaisen Mielen verkkosivuilta: https://www.hiljainenmieli.fi/

Podcastin voit kuunneella täältä. Suosittelen kuuntelen ajaksi rauhaisaa käyskentelyä luonnossa.

Inspiroivin terveisin,

Kaisa R